Pitaj me

ovdje 

Možemo li izgubiti kilograme i bez treninga? Pročitajte u mom novom članku pisanom za Večernji list.

0

NEAT je zapravo akronim koji u prijevodu znači – termogeneza aktivnosti bez vježbanja. Pojednostavljeno rečeno, energija je to koja se troši za sve što radimo tijekom dana, a ne uključuje spavanje, jelo ili vježbanje.


Uskrs je mnogima omiljeni blagdan. Osim što je u periodu kad se priroda budi, ispunjen sunčanim danima, svakako primamljiv dio ovog blagdana je i bogata trpeza šunke, francuske salate, jaja i nezaobilaznih deserata. Često uskršnji doručak zna iznositi i preko 1000 kalorija više nego što inače pojedemo, što je i veliki udar na organizam.


Obično je ovo i period kada si neki uzmu pauzu od posla, provode vrijeme s obitelji, uživajući u hrani, bez aktivnosti. Ako ste ipak u pripremama za ljeto, ovoga puta odlučio sam posvetiti tekst onima koji ipak mogu potrošiti ove kalorije s aktivnostima koje ne zahtijevaju trening, a pomoću kojih ćete ipak održati teško stečenu formu i kilograme barem ostaviti na razini kao do sada.


ŠTO SE KRIJE IZA POJMA NEAT?

NEAT sam spomenuo u prošlom tekstu pa me je potaknulo da malo pobliže objasnim termin koji na prvu zvuči komplicirano, ali je sam princip vrlo jednostavan. NEAT je zapravo akronim koji u prijevodu znači – termogeneza aktivnosti bez vježbanja. Pojednostavljeno rečeno, energija je to koja se troši za sve što radimo tijekom dana, a ne uključuje spavanje, jelo ili vježbanje. Ipak, važno je znati i da dok naš organizam miruje, također trošimo energiju i kalorije, što je jedan od nekoliko načina potrošnje energije (bazalni metabolizam).

Neki stručnjaci ističu da oko 70 posto troši bazalni metabolizam, 15 posto spomenuta termogeneza aktivnosti bez vježbanja, 10 posto energija povezana s hranom i potrošnjom kalorija i 5-10 posto aktivnosti povezane s treningom.

AKTIVNOSTI POVEZANE S NEAT-om

Većina ljudi danas ima sjedilački način života. Većina sati u danu ljudima je vezana uz posao koji je nerijetko uredski i gdje većinom sjede. Osobe koje se bave fizičkim radom, naravno, sagorijevaju puno više kalorija od onih koji ga provode u uredu. Slikovito objašnjeno na primjeru – osoba ima 65 kilograma i obavlja uredski posao. I dok sjedi, njen mozak i organi u tijelu troše otprilike 102 kalorije na sat u sjedećem položaju. Ali recimo, ako ga radi stojeći, potrošit će 70-ak kalorija više.

Nije samo bitno vježbati, bitno je biti aktivan. Kako? Ako radite uredski posao, onda je vaš aktivan stil života vrlo ograničen, ali i ovdje ima itekako mogućnosti za promjenu. Primjerice, uzmimo u obzir način dolaska na posao od doma. Umjesto vožnje u autu, odaberite primjerice bicikl kako prijevozno sredstvo ili prošećite do posla ako podrazumijeva nešto bližu udaljenost. Time ćete potrošiti kalorije, biti aktivni i činiti dobro vašem tijelu.

Pokušajte silaziti niz stepenice umjesto vožnje liftom. Tijekom radnog dana, pokušajte uzeti manje pauze kako biste prošetali uredom ili kućom (ako radite od doma). Ako puno telefonirate, umjesto da sjedite i obavljate svoje telefonske poslovne razgovore – hodajte! Time ste aktivni, i dalje obavljate svoj posao, ali pritom trošite energiju i kalorije. Kad se vraćate doma, pokušajte odabrati tek nekoliko minuta duži put – i to će doprinijeti.

Neka vam i kućanski poslovni dobiju potpuno novi aspekt – usisavanje, pranje prozora, ribanje kupaonice ili pećnice – sve su to načini na jačate vaše mišiće, gibate tijelo i naravno opet, trošite energiju. Umjesto da auto odvezete na čišćenje, operite ga sami – time osim aktivnosti i štedite (što nije naodmet u ovim vremenima). Sve su ovo tek primjeri na koje možete ispuniti svoje vrijeme aktivnostima, održavati vašu željenu težinu i formu. Ako vam je primarni cilj izgubiti kilograme, uz treninge je i NEAT bitna stavka dolaska do cilja.

Primjerice, ako smanjite potrošnju svojih kalorija dnevno za 300, a hodate primjerice 3 kilometra čime izgubite i do 200 kalorija,ovisno o težini, u tih 25 sata vi ste u minusu 500 kalorija. Na tjednoj razini tako možete izgubiti i više od pola kilograma. Osim gubitka kilograma, pomoću NEAT-a također ćete doprinijeti zdravlju svog tijela, prvenstveno kardiovaskularnog sustava.

Tako da, ako ste ovaj Uskrs odlučili provesti bez treninga, odmarajući – neka to bude aktivan odmor. Šećite, planinarite, vozite bicikl, što god vam je po volji. I mali koraci su ponekad veliki na našem putu zdravog i fit tijela, a time i uma.

 

Categories: