Pitaj me

ovdje 

Zloupotrebljavanje cardio treninga ! Obavezno pročitajte moj novi članak pisan za Building-body.com i Polleo Sport.

0

http://www.building-body.com/zloupotrebljavanje-cardio-treninga/


Iz meni vrlo poznatih razloga cardio je došao na loš glas. Naime, većina vježbača rekreativaca, želeći doći do svog tijela iz snova, zlorabi cardio aktivnosti. U tome prednjače žene koje su u stanju satima vrtjeti orbitrek ili trčati na traci, ne shvaćajući da na taj način, u kombinaciji s listom salate koji jedu, svome tijelu rade medvjeđu uslugu.

No, cardio je sam po sebi izuzetno zdrav. Pomaže nam da budemo u kondiciji, koja je ipak nešto drugo od snage; pomaže našem kardiovaskularnom sustavu da bude u formi, a u konačnici, ako se pravilno provodi, djeluje oslobađajuće na um. Međutim, cardio treba provoditi ciljano, u kombinaciji s treninzima snage. Ovisno o ciljevima i mogućnostima, postoje različite vrste cardio treninga, no ja ću se fokusirati trenutno na dva oblika – dugotrajni cardio niskog intenziteta i HIIT – visokointenzivni trening kraćeg vremenskog trajanja. I prvi i drugi su odlični za srce i za rješavanje potkožnog masnog tkiva no, kako odabrati najbolji za sebe? Ako ne volite cardio ili nemate puno vremena, neka vaš izbor bude HIIT. U samo dvadesetak minuta odradit ćete odličan posao.

Ako pak volite cardio aktivnosti i nije vam problem ‘kardijati’, odlučite se za dugotrajni cardio niskog intenziteta. Dakle, svaka aktivnost koja otkucaje srca drži na oko 120 u minuti spada u tu vrstu cardio treninga. To može biti žustrija šetnja na traci, u prirodi, na putu do posla… Ono što je trik s tom aktivnošću jest da treba trajati minimalno 45 minuta. Naime, takvim intenzitetom, tijelu treba 20 minuta do pola sata da potroši glikogenske zalihe u mišićima. Dakle, mast će početi koristiti tek nakon određenog vremena (20-30 minuta). Proces možete malo ubrzati zamijenite li hodanje laganim trčanjem ili nordijskim hodanjem, samo vodite računa o pulsu. Osim hodanja i trčanja, odličan izbor je i vožnja biciklom (preporučujem u prirodi), rolanje, plivanje srednjim tempom, eliptične sprave, čak i veslački ergometar lakšim tempom. No, kako je riječ o, u pravilu monotonom načinu tjelovježbe, posebice ako ste u zatvorenom prostoru, mnogima takav način cardio aktivnosti brzo dosadi. Stoga, predlažem sljedeće – mijenjajte tempo; hodajte minutu brže, pa dvije laganije ili dvije minute trčite, dvije hodajte. Ponavljam, lagani tempo tu je ključ, nema sprinteva i dizanja pulsa. Dođe li do toga, pričamo o HIIT-u, a to je potrebno onda ipak raditi intenzivnije, s brzim izmjenama.

Moj savjet je da koristite svaku mogućnost koju imate za kretanje. Prošećite do dućana, koristite stepenice umjesto dizala, svakih sat vremena na poslu ustanite i prošetajte, dajte tijelu priliku da radi ono za što je stvoreno, a to je kretanje.

Categories: