Pitaj me

ovdje 

Zašto bi se trebali zagrijvati i istezati tema je mog novog članka pisanog za Polleo Sport i Building-body.com. Svi koji se ne isteži i ne zagrijavaju obavezno bacite oko na članak.

0

http://www.building-body.com/zasto-vazno-zagrijavanje-istezanje/


Puno se priča i piše o treninzima, vode se rasprave o metodama, vremenskom trajanju, težinama, broju ponavljanja… Međutim, zagrijavanje i istezanje, dvije bitne stavke koje bi trebale biti sastavni dio treninga, često prođu ispod radara. Zašto su zanemarivane i prečesto preskakane?

Bez dobrog zagrijavanja povećava se mogućnost ozljede, posebice ako se radi o složenim vježbama s velikim opterećenjima. Radni mišić nužno je pripremiti na ono što slijedi. Treba mu osigurati prokrvljenost kako bi bio maksimalno spreman odraditi radne serije. Neka vam na zagrijavanje otpadne barem deset minuta treninga.

Sjajan pomagač za zagrijavanje, a i istezanje o čemu ću malo kasnije, je foam roller. Omogućuje dubinsku stimulaciju mišića, omogućuje da dopreš do mišića koje je teško pogoditi konvencionalnim vježbama. Izvrstan je za cijelo tijelo, a posebno za mišiće nogu, posebice s unutarnje strane bedara, omogućuje bolju aktivaciju kukova, sjajno pogađa gluteus… Kad savladaš pokrete, više se nećeš odvajati od ovog moćnog valjka.

Ne zaboravite na istezanje!

Nakon treninga, istezanje bi trebalo biti – must have. Zašto? Zato što se na taj način omogućuje brži oporavak mišića. Opet, sjajna pomoć bit će foam roller koji djeluje poput masažera. Posveti istezanju desetak minuta. Odnosno, svaki mišić trebalo bi istezati barem 30 sekundi. Naravno, ne treba pretjerivati. Osjećaš li bol, smanji intenzitet i raspon pokreta. Ali svakako mišićima koji su bili pod stresom za vrijeme treninga omogući tu antistres terapiju.

Kada govorimo o rollerima, ima ih svakakvih. Početnicima će biti dovoljni, nazovimo ih osnovni modeli. A kako napreduješ u treningu, neka i roller napreduje s tobom – pa biraj one s različitim izbočinama, koji će mišić pogoditi iz više kuteva i s različitim intenzitetom. Još jedna super stvar kod rollera je da sam, svojim tijelom, određuješ intenzitet pritiska na ciljani mišić. Ako ga još nemaš, svakako ga nabavi, mišići će ti biti zahvalni, a i izgledat ćeš cool u teretani.

Categories: