Pitaj me

ovdje 

Zamke treninga u paru i kako on utječe na vaš odnos!

0

du li ljubav i teretana zajedno? Često smo svjedoci parova koji dolaze zajedno vježbati, međutim, rijetki od njih nude dobar primjer. Naime, najčešći scenarij koji viđamo jest da dečko, koji vrijedno trenira već godinama, dovede djevojku u teretanu u želji da zajedno kvalitetno provode vrijeme, da joj pomogne u ostvarenju njezinih vježbačkih ciljeva, no pritom zaboravlja da je ona početnik, da ne zna koristiti sprave, da ne zna koliki joj je 1RM, i vjerojatno ne zna pravilno izvesti čučanj, dead lift ili bench press, te dakako, strahuje da će se nabildati.

Rezultat takvog treninga je obostrana frustracija, a ako se par umjesto vježbanju posvećuje više jedno drugom, pipkanju i okidanju selfieja tada je frustrirajuće i za druge vježbače. Ne želite biti taj par! Pa kako onda pomiriti želju da zajedno provodite vrijeme i želju za dobrim treningom? Prva i najvažnija stvar je znati da se pravila koja ću navesti niže ne odnose na  profesionalce. Profesionalni sportaši dolaze s točnim planom, programom treninga te se moraju posvetiti 100% sebi i svom treningu i tu nema  mjesta zezanciji, pogotovo u fazi priprema. Ako vježbaju u paru oni to rade s osobom istih mogućnosti i istih ciljeva te se uzajamno potpomažu, motiviraju, asistiraju i tjeraju jedno drugo do krajnjih granica.

 

Rekreativci su nešto drugo…

Drugi par rukava su rekreativci koji se mogu više posvetiti druženju na treningu te im jedan lošiji trening neće rezultirati slabijim rezultatom. Mnogi rekreativci i dolaze vježbati u paru upravo kako bi im vježbanje bilo zanimljivije i zabavnije. Stoga smo često svjedoci treninga u kojima si „spariraju“ frendovi i frendice. To je posebno dobro ako imaju iste ciljeve i  podjednake kvalitete u vježbanju. No, kad dečko koji je u treningu u teretanu dovede curu koja se dosad još nije susrela s tim izazovima treba imati nekoliko spremnih scenarija kako bi taj eksperiment uspio. Za početak, treba biti spreman „žrtvovati“ kvalitetu svog treninga dok ne uputi djevojku u „tajne zanata“. Oboje trebaju biti strpljivi i trebaju željeti vježbati. Međusobne razmirice i rasprave ostavite u svlačionici. Nikad, ali nikad, nemojte se rugati ako cura nije iz prve pohvatala vježbe ili radi s malim težinama. Posljedice toga osjećat ćete na svojoj koži još dugo. Da, i u spavaćoj sobi, a to ne želite!

Znači, ako vježbate s voljenom osobom, evo benefita:

  • Vježbanje u paru odličan je način da provedete kvalitetno vrijeme s osobom do koje vam je stalo te poboljšate, ne samo kondiciju već i odnos s tom osobom. Tako dijelite zajedničke interese i jedno drugome pružate potporu i motivaciju (potpora voljene osobe najbolja je motivacija).
  • Vježbanje u paru ulit će disciplinu i potaknuti na natjecanje, nadmetanje je urođeno u nama te nikad ne želiš biti lošiji od osobe do sebe točnije nećeš htjeti zaostajati u broju trbušnjaka od svog partnera ili partnerice.
  • Vježbanje u društvu omogućuje svakom vježbaču veći izbor vježbi, jer jedno drugome možete pokazati te asistirati određenu vježbu.
  • Odlično se istezati u paru jer imate mogućnosti jedno drugog kvalitetno istegnuti te pomagati kod pojedinih vježbi.
  • Istraživanja su pokazala da 94 posto parova ustraje u svom programu fitnessa ako vježba zajedno. Jednostavno ako se vama i ne trenira danas, ustat ćete i ispoštovati svog partnera zbog vaše riječi i dogovora.

No, nije sve tako bajno kad vježbate u paru, ovo su neke od najčešći iritirajućih situacija:

  • Ako je jedan vježbač puno slabiji ili jači,  konstantno će se jedan morati prilagoditi drugome inače trening neće imati nikakvog smisla. Jednom će biti prelagan, a  drugom pretežak.
  • Nećete se moći posvetiti samo sebi i svom treningu, te ćete morati pokazivati, ispravljati, pomagati slabijem vježbaču.
  • Ako slušate glazbu sa slušalicama, stalno ćete morati skidati slušalice da kažete, čujete ili odgovorite na upit svog partnera.

Remetit će vam se bioritam treninga, npr. u pauzama nećete se moći, ako ste napredniji vježbač, od vašeg partnera odmarati, istezati, nego ćete ići njemu pokazati ili asistirati i tako nećete dovoljno odmoriti, istegnuti, rekuperati se pa nećete odmorni uči u sljedeći krug, seriju ili što već radite.

Kod ljubomornih partnera ćete dobiti čudne upite, poglede što ste nekog pogledali, nasmijali se, te razgovarali ili pozdravili nekog. Zapamtite – ljubomora je bolest i sigurno vam na treningu ne trebaju scene!

Problem je i kada neka osoba ne želi više toliko intenzivno vježbati, a druga želi i dalje raditi na sebi pa dolazi do razilaženje mišljenja i interesa.

 

Zaključak:

Svaka osoba je individua za sebe, nekome će odgovarati vježbati u paru, nekome neće. Moj savjet je da probate, može biti jako zanimljivo i kvalitetno.

Budite svjesni okoline te svog partnera, probajte se uskladiti, sve je stvar kompromisa i dogovora. U svakom slučaju vježbanje je odličan dio druženja i kvalitetnog provedenog vremena stoga vam savjetujem da umjesto na kavi, zajedničko vrijeme provedete na treningu bilo to u teretani ili u prirodi!

Categories: