Pitaj me

ovdje 

Za rođendan sam vam pripremio najnoviji članak piasan za Večernji list.

0

Ako vam je cilj smršaviti,nemojte biti opsjednuti brojevima na vagi – važniji su centimetri u struku


S dolaskom toplijih dana, teretane su popunjene, na nama je manje slojeva odjeće, a samim time su i pripreme za ljeto u punom jeku. Kako bi bilo koji oblik vaše tjelovježbe i treninga imao najviše benefita, ovaj tekst odlučio sam posvetiti bitnim stavkama koje u konačnici čine našu rutinu vježbanja manje uspješnom, sabotiraju vašu kondiciju, a itekako su bitne za jačanje mišićne mase i bolji oporavak nakon treninga.


PREHRANA


Tijekom vježbanja, naši mišići koriste zalihe glikogena kao izvora energije. Znajući to – nakon treninga potrebno je nadoknaditi izgubljenu energiju i pomalo razgrađene mišiće, a najbolje je to napraviti konzumirajući onu vrstu hrane koja sadržava proteine, ugljikohidrate i masti (one zdrave). Iako se i obrok treba razlikovati sukladno vrsti treninga koju radite, ovo gore uvriježeno je pravilo.


Najčešće pogreške koje osobe nakon treninga mogu napraviti konzumiranje je nepravilne prehrane – ili izbjegavati bilo kakav obrok ili primjerice, pojesti cijelu pizzu. Tim obrokom itekako možete poništiti sav naporan rad koji ste uložili u trening. Važno je ovdje spomenuti i konzumaciju alkohola koji sadrži visok postotak kalorije, pa ako vam je opcija koje pivo nakon treninga – razmislite opet. Pijenje alkohola nakon treninga povećava dehidraciju, a time usporava oporavak mišića. Dok vas drži osjećaj dobrog raspoloženja nakon dobro odrađenog treninga, u redu je počastiti se primjerice jednim pivom, ali onda svakako uz to zastupite i vodu.


(NE)ISTEZANJE


Druga pogreška koju bih naveo, ne nužno tim redoslijedom jest preskakanje vježbi za istezanje. Neki nakon treninga odmah posežu za toplim tušem, a to nipošto nije preporučljivo. Nakon treninga, mišići su zagrijani, topli, ali i umorni. Ovdje valja pričekati desetak minuta da se tijelo ohladi kako bi izbjegli grčenje mišića. Osim toga, a tu dolazimo do istezanja – kako biste brže regenerirali vaše mišiće, izbjegli potencijalne ozljede i sutrašnju upalu mišića– desetak minuta treninga posvetite istezanju.


NAKON TRENINGA – RAVNO NA KAUČ ILI KREVET


Oporavak nakon treninga i odmor su zaista neophodni. Ali to također ne znači da bismo nakon treninga trebali odmah zasjesti, leći na krevet i odmarati. Naravno da se ne očekuje od vas da ćete imati visoko intenzivne aktivnosti, ali ako nastavite s laganim pokretima, vaši zglobovi će vam biti zahvalni jer će biti gipkiji i pokretljiviji. Osim toga, za one koji žele smršaviti valja imati na umu kako nakon odrađenog treninga i primjerice, kućnih aktivnosti ili pak lagane šetnje do doma, ipak sagorijevate više kalorija (što je takozvani NEAT) – odnosno program sagorijevanja kalorija, potrošnja energije bez vježbanja. Broj potrošenih kalorija ovisi od osobe do osobe, ali ipak nije zanemariv broj.


SAN JE BITAN


Često naglašavam u svojim tekstovima koliko je dobra kvaliteta sna bitna za sveukupno zdravlje, ali i rast mišića. Šest do osam sati kvalitetnog sna neće vam samo osigurati energiju, već će olakšati rast i oporavak mišića i držati pod kontrolom hormone koji reguliraju i kontroliraju glad.


Iako vam se čini kao manje bitno – odjeća nakon vježbanja, natopljena znojem, pogodna je za nakupljanje bakterija. Savjet je tu istu odjeću prozračiti i oprati ju u nekom razumnom razdoblju kako te iste aerobne bakterije koje se brže razvijaju na poliesterskim tkaninama, ne bi prešle na vaše tijelo. A isto vrijedi i za tuširanje – iako se tu nadovezujem na gore navedeno – pričekati deset minuta i onda pod nešto hladniji tuš.


Od ostalog bih ovdje istaknuo i vrlo bitnu stavku – ako vam je cilj smršaviti,nemojte biti opsjednuti brojevima na vagi – važniji su centimetri u struku. Također, budite oprezni i sa kremama i gelovima za hlađenje mišića nakon treninga. I savjet za kraj – svakako pratite svaki svoj trening kako biste bili sigurni da ste na pravom putu i pratili svoj napredak do cilja kojeg ste si odredili. Sretno dalje!

Categories: