Pitaj me

ovdje 

Vitamini i minerali za uspješniji trening – Novi članak pisan za Večernji list

0

Imajte na umu kako su oni dodatak pravilnoj i uravnoteženoj prehrani


 

Iako je još uvijek vrijeme godišnjih odmora i mnogi su odlučili iskoristiti sunčano i toplo vrijeme za putovanja, školska godina već je pred vratima, kao i povratak u radnu rutinu, a time i u vježbačku rutinu. Prošlog sam puta pisao o pauzi od treninga gdje sam spomenuo mišićnu memoriju, stoga sam odlučio pisati o mišićnoj masi koja nakon 3-4 tjedn lagano počinje opadati. Za naše mišiće, korisno je znati i koje vitamine i minerale možemo koristiti kako bi nam trening bio što uspješniji, a povratak treniranju što laganiji.


Mišići naši svagdašnji


U ljudskom ih tijelu ima 752 i čine oko 40% ukupne mase našeg tijela. U prosjeku je mišićna masa 15% veća kod muškaraca nego žena. Za njihov rad nužna je energija koju naravno, dobivamo putem pravilne prehrane. Za sve vas koji želite dobiti mišićnu masu, nije naodmet znati i koji vitamini i minerali doprinose boljem treningu i izgradnji mišića. Uslijed povećanih fizičkih napora te prilikom pojačanog znojenja dolazi do njihovog pojačanog izlučivanja, stoga ih je potrebno nadoknaditi. Za početak, imajte na umu kako su oni dodatak pravilnoj i uravnoteženoj prehrani

.U bodybildingu, najvišu vrijednost imaju upravo vitamini C, E, B, D i kalcij, magnezij te cink. Magnezij je također bitan za normalnu funkciju mišića te sintezu proteina i ravnotežu elektrolita u organizmu, dok je cink zadužen za sintezu proteina, zdrave i jake kosti i dobar imunitet. Magnezij regulira razinu kalcija u organizmu koji djeluje na stezanje mišića te ih na taj način opušta i pomaže pri oporavku, a njega najčešće gubite kroz znojenje prilikom treninga.


Vitamin D


Vitamin D topiv je u mastima i ima iznimnu ulogu za funkcioniranje našeg organizma. Jedan je od važnih izvora energije, poboljšava naše raspoloženje i posljednjih godina sve više stručnjaka prepoznaje njegovu važnost, ali i kronični nedostatak ovog vitamina u našem tijelu koji ima važnu ulogu u našem imunitetu, zdravlju kostiju i kojeg nije dovoljno dobiti iz izvora sunčeve svjetlosti. Što se pak izgradnje mišića tiče, vitamin D najznačajniji je u proizvodnji testosterona, dakle ima hormonalnu funkciju (neki ga stručnjaci u posljednje vrijeme smatraju i hormonom). Kod muškaraca s niskom razinom testosterona, vitamin D podiže ovaj hormon i do 20%.Pomaže u razvoju mišićne mase, povećava eksplozivnu snagu što je od velike važnosti za treninge s utezima. Oko 600 jedinica vitamina D do maksimalno 4 000 preporučena je količina za zdravu, odraslu osobu.


Vitamin C


I ovaj vitamin pomaže u proizvodnji spomenutog testosterona. Snažan je antioksidans koji štiti mišićne stanice od oštećenja slobodnih radikala. Otprilike dvije trećine ukupnog vitamina C u našem tijelu nalazi se u skeletnim mišićima, važan je za stvaranje karnitina koji daje energiju mišićima i kolagena koji je bitna strukturna komponenta mišića.


Vitamin E


Smatra se da vitamin E pomaže staničnoj membrani da se bolje nosi s povećanim oksidacijskim stresom koji slijedi nakon tjelesne aktivnosti, te da lakše „popravi“ oštećenja. Nakon intenzivnog treninga otpuštaju se slobodni radikali koji oslabljuju organizam, ometaju rast mišića i imunitet, stoga vitamin E djeluje kao ‘izbacivač’ tih slobodnih radikala iz našeg organizma.

VITAMINI SKUPINE B


Svi su oni topivi u vodi, ovdje spada biotin i važna folna kiselina. Važni su prilikom procesa stvaranja energije poboljšavaju metabolizam, čuvaju kožu i mišiće, potiču rast i podjelu stanica. Uzimanje folne kiseline u kombinaciji s vitaminima B6 i B12 smanjuje razinu homocisteina (aminokiselina koji izaziva bolesti srca i krvnih žila) i poboljšava proizvodnju dušikovog oksida. Time krv i svih hranjivi nutrijenti bolje dolaze do mišića.


 

Nedostatak vitamina u tijelu svakako može utjecati na napredak u vježbanju, a o zdravlju ne trebamo ni govoriti. Mišiće morate kvalitetno nahraniti i prije i poslije treninga. Što se količina vitamina i minerala tiče, svakako je preporučljivo savjetovanje sa stručnjacima jer i ovdje vrijedi ono zlatno pravilo – pronaći ravnotežu za najbolje rezultate.


LINK na original člank:


https://blog.vecernji.hr/bitifit-marko-loncar/vitamini-i-minerali-za-uspjesniji-trening

-12628?fbclid=IwAR0NI-LSojJ-0p61ZQKPIuXqla_dlQREWGyA2Hi2b1YR9sTZw9-E_c9Cf8k

Categories: