Pitaj me

ovdje 

U svom novom članku za Building body vam donosim neke bitne smjernice na što obratiti pozornost prilikom odabira teretane.

0

http://www.building-body.com/odabrati-najbolju-teretanu-sebe/


Svakih par godina se tema fitnessa, vježbanja i zdrave prehrane nanovo aktualizira. Naravno, one koji su aktivni vježbači to ne dotiče jer svoju rutinu već imaju, no svakako bi moglo zainteresirati i potaknuti one koji stalno razmišljaju o tome da počnu s treningom, ali uvijek nešto čekaju – novu godinu ili ponedjeljak. Ako smo se napokon odlučili pokrenuti i reći da je ovaj ponedjeljak upravo „The one“ koji smo čekali mjesecima ili čak godinama (Bravo!), moramo donijeti jednu jako bitnu odluku, a to je u koju teretanu, odnosno fitness centar krenuti?

Najčešći kriteriji za odabir teretane

Postoji nekoliko najčešćih kriterija po kojima ljudi biraju svoju teretanu. Prva je uglavnom blizina doma, posla ili fakulteta; ovisno o tome kada planiramo trenirati. Oni koji treniraju poslije posla najčešće biraju teretanu blizu doma jer znaju da kada se još „ubiju“ od treninga, lako i brzo će stići kući i krenuti s odmorom. Ako ćete trenirati ujutro, najbolji izbor je teretana u blizini radnog mjesta. Tako ćemo izbjeći gužve nakon vježbanja, a i nećemo imati izlike ujutro preskočiti trening jer je ionako usput do posla – grižnja savjest će uraditi svoje ako samo prođete pored nje.

Ako smo već odlučili trenirati ujutro prije posla, drugi jako bitan kriterij je uređenost, funkcionalnost i čistoća svlačionica i tuševa, posebice za žene. Moramo imati mogućnost na miru se otuširati, obući i našminkati za posao – znači, prostrana svlačionica s dovoljno velikim ormarićima, čistim tuševima i ogledalima.

S obzirom da se radi o vježbačima rekreativcima koji tek započinju svoje fitness putovanje i treba im samopouzdanja u početku, bilo bi mudro odabrati teretanu u kojoj ne prevladavaju samo profesionalci, bilderi, fitness modeli i slično. Najugodnije ćete se osjećati okruženi onima sličnim sebi; koji ne ganjaju nikakve titule, nego samo žele biti zdraviji i možda izgubiti koji kilogram.

Osim svega navedenog, početnicima će trebati i pomoć. Stoga, ako niste odlučili raditi s osobnim trenerom, što bih vam svakako preporučio jer je korist od takvog rada nemjerljiva, bitno je odabrati teretanu koja ima zaposlenike koji su spremni pomoći i pokazati vježbe te vas tako sačuvati od potencijalnih ozlijeda.

Uz ove jako bitne i esencijalne kriterije imamo još par usputnih koji mogu biti zaista veliki plus, a to su odabir glazbe odnosno glasnoća, klima te parking. Nitko ne voli da mu sat vremena preglasno „nabija“ glazba od koje ne čuješ vlastite misli, a još je gore ako se radi o glazbi koju ne preferiramo. Bitno je da čujemo neku ugodnu pozadinsku muziku koja će nas motivirati na dobar trening, ali isto tako omogućiti da ako se odlučimo staviti slušalice čujemo samo svoju odabranu glazbu. Klima ne bi trebala biti ni prejaka, ali isto tako ni preslaba – ipak je to mjesto gdje vježbamo i znojimo se više nego inače, no isto tako ne želimo doživjeti šok kada izađemo van. Finalno, parking je za vozače definitivno bitan. Nitko ne želi potrošiti pola sata kružeći po kvartu tražeći parkirno mjesto.

Osobno sam doslovno sve navedeno našao u svojoj teretani Gyms4you, ali i više od toga. Pokriva ne samo cijeli Zagreb, nego i neke druge gradove u Hrvatskoj, tako da i na godišnjem nema izlike za propuštanje treninga, a radno vrijeme 0-24 omogućuje da doslovno u bilo kojem trenutku kad mi padne na pamet odem i odradim trening. Stoga, dobro razmislite prilikom odabira jer teretana je ipak mjesto u kojem ćete ubuduće provoditi sat, dva gotovo svaki dan i bitno je da se osjećate ugodno i motivirano.

Categories: