Pitaj me

ovdje 

Pročitajte moj novi članak o genetici koju često spominjemo u treningu – pogotovo kada nam nešto ne ide. Building-body i Polleo sponzoriraju članak.

0

https://www.building-body.com/takva-genetika-isprika-cinjenica/


 

Ponekad ljudi nisu zadovoljni svojim napretkom u vježbanju, bilo da vježbaju sami ili s osobnim trenerom. Postoji nekoliko faktora koji mogu utjecati na to, odnosno koji nas mogu unazaditi ili, u najbolju ruku, usporiti napredak. To mogu biti krivo složeni treninzi, loš odabir vježbi, premalo ili previše odmora, loša prehrana itd. Na sve to se može utjecati i to poprilično lako i brzo, no postoji jedan faktor na koji je gotovo nemoguće (naglasak na gotovo) utjecati, a to je genetika.

Kako genetika utječe na rezultate?

Naime, svakodnevno se vode rasprave o ovom pitanju jer jedni gene smatraju izlikom za, recimo, loše listove na bilderu ogromnih ramena i leđa, dok drugi smatraju da je to nešto što je zacrtano u našem DNA i kako tu nema pomoći. Istina je upravo između ove dvije strane – možemo napraviti nešto s onim što nam je priroda (i obiteljsko stablo) dala jer smatra se kako genetika čini 50% uspješnosti pojedinca u sportu, dok okolinski faktori (motivacija, pristup treningu, novac itd.) čine ostalih 50%. Istraživanje časopisa International Journal of Obesity kaže kako brzinu i lakoću kojom „nabijamo“ mišićnu masu određuju upravo geni. No, to ne znači da žene trebaju napraviti dramu kada se usporede sa svojim majkama i bakama koje su u godinama, a možda su nabacile kilograme na krivim mjestima. Uz pravilnu prehranu i fizičku aktivnost ovo se itekako može kontrolirati.

Ako pak uspoređujemo žene i muškarce, geni itekako igraju ulogu. Iako i muškarci i žene imaju u svom tijelu oba hormona, od kojih je jedan uvijek dominantan, isto tako i drugi može imati određeni utjecaj. Naime estrogen, koji je kod žena uzrok većeg postotka masti općenito, razlog je nakupljanja masti kod žena u području stražnjice, bedara i bokova, dok se kod muškaraca mast zbog testosterona zadržava u području lica i trbuha. Osim što testosteron, kojeg muškarci imaju otprilike deset puta više od žena, utječe na ubrzavanje metabolizma, pomaže i pri izgradnji mišića.

Ektomorfi, mezomorfi i endomorfi

Temeljeno na genetici, tipove tijela dijelimo na ektomofre, mezomorfe i endomorfe. Što to uopće znači?

Ektomorfi su oni kojima uglavnom svi zavide i govore „Lako je tebi!“, a ne kuže kako nije baš sve tako bajno. Naime, to su prirodno visoke i vitke osobe brzog metabolizma, koje praktički mogu jesti bilo što bez da im se „prima“. No, problem je u tome što im je iznimno teško postići izuzetnu mišićnu građu ili se čak samo udebljati.

Nasuprot ektomofrima su endomorfi, koji se pak bore sa skidanjem kilograma. Ove osobe maju spor metabolizam koji uzrokuje gomilanje viška kilograma. Njima je potreban jako dobro isplaniran režim prehrane i treninga kako bi postigli svoje ciljeve.

U zlatnoj sredini se nalaze mezomorfi – oni sretnici koji su, kolokvijalno rečeno, tipično zgodne osobe, mišićave i širokih ramena; često ih nazivaju sportskim tipovima. Uglavnom imaju već definiranu muskulaturu i nije im potreban nikakav poseban režim jer svoje ciljeve postižu lako.

 

Na kraju možemo donijeti zaključak kako je, iz raznoraznih razloga, nekima malo lakše, a nekima teže smršaviti ili nabiti mišiće. No, na kraju se sve svodi ipak na to koliko to želimo, koliko smo predani, koliko se trudimo, koliko smo motivirani, dolazimo li redovito na treninge, pazimo li što jedemo itd.. Znači, može se reći kako je (gotovo) sve na nama.

Categories: