Pitaj me

ovdje 

Prehladili ste se, dobili ste gripu? Kako se vratiti u trening nanon toga? Obavezno pročitajte moj novi članak pisan za Building-body.com​ te Polleo Sport​.

0

http://www.building-body.com/povratak-trenazni-proces-bolesti/


Sezona je gripa i bolesti, a sigurno znaš da ćeš si dok si tako bolestan napraviti najveću uslugu ako ne vježbaš. Dakle, da – prisilna pauza od treninga za vrijeme oporavka je imperativ.

Kako se vratiti treninzima nakon duže pauze i možemo li brzo vratiti postignutu formu?

Kratka pauza od nekoliko dana, pa čak i jednog tjedna, neće pokvariti formu i možeš nastaviti trenirati kao da pauze nije ni bilo. No, nakon nekoliko tjedana već počinje nazadovanje; mišićna masa se smanjuje, a isto tako i snaga i izdržljivost koje smo razvili, pa će vam ipak trebati neko vrijeme kako biste se vratili u formu. Možemo otprilike reći kako je potrebno duplo više vremena koliko je trajala pauza da se vratimo u stanje prije pauze. Dakle, ako si bez treninga 4 tjedna, potrebno je duplo više da se vratiš u formu u kojoj si bio kad je nastupila pauza.

Povratak u trening rutinu nakon duže stanke treba biti postepen. Naime, tijelo više nije spremno za iste izazove kao prije, ni što se tiče kardija, ni što se tiče treninga snage. Kreneš li forsirati s onim brojkama na kojima si bio prije pauze, postoji velika mogućnost da se ozlijediš, a nema smisla riskirati. Nakon duže pauze treba trenirati gotovo kao početnik; volumen i intenzitet treninga trebaju biti znatno manji od onih na koje si navikao. Takav pristup je potreban kako bi se vezivna tkiva, mišići i živčani sustav ponovno adaptirali na trenažne podražaje. Intenzitet bi trebao biti između 60-70% onog s kojim si prije radio i poželjno je barem prvih nekoliko tjedana trenirati cijelo tijelo. Iako ti se nakon pauze čini da si pun snage i da bi mišići mogli podnijeti veća opterećenja, vezivna tkiva (tetive i ligamenti) još nisu spremna i zato na njih moramo paziti.

Možda ti se čini demotivirajućim krenuti ispočetka, ali tijelo pamti zahvaljujući tzv. memoriji mišića. Mišićna memorija pamti motoriku pokreta, pa čak i razvoj mišića – ako su oni jednom bili veći i snažniji, jezgra stanice mišića to “pamti”. Zahvaljujući toj fiziološkoj i neurološkoj sposobnosti mišićnog pamćenja, vraćanje u formu nakon duge pauze bit će puno brže nego kada si tek ulazio u svijet treninga.

Categories: