Pitaj me

ovdje 

Novi članak pisan za Polleo Sport i Building-body.com, “Kako vježbati za vrijeme godišnjih odmora te na što je potrebno posebno obratiti pozornost”

0

http://www.building-body.com/trenirati-vrijeme-godisnjeg-odmora/


Došlo nam je konačno i vrijeme godišnjih odmora i dobivam užasno puno upita kako trenirati za vrijeme odmora. Ono što ću sada reći možda ti se neće svidjeti, ali ako cijelu godinu marljivo treniraš – sad se odmori!

Odmor dakako ne znači sjedenje i izležavanje. Dani odmora ne bi trebali biti dani potpune neaktivnosti; lagana šetnja i dalje je više no dobrodošla i zdravija. Lagane vježbe istezanja poput pilatesa i joge također su dobar odabir, kao i lagani jogging ili plivanje. Sve te vježbe pospješuju cirkulaciju i pomažu u oporavku, dok god se ne umarate previše.

Prehrana neka bude lakša tijekom odmora. Naravno, ne očekujem da paziš na svaki zalogaj i gutljaj, ali bez treninga tijelo troši manje kalorija pa mu je i potrebno manje hrane.

Iskoristi godišnji odmor i dobro se naspavaj. Manjak sna izrazito negativno utječe na motoričke sposobnosti i snagu, a tijekom sna raste koncentracija hormona koji pospješuju rast mišića.

Izvrstan način da iskoristiš sve blagodati odmora su masaže. Lagana masaža umornih mišića pomaže u njihovu brzom oporavku i jako je ugodna.

Aktivan odmor neće poništiti vaše rezultate

Mnogima ne pašu vrućine za treniranje i tijelo im samo signalizira da je vrijeme za odmor ili prebacivanje u nižu razinu. Ne brini, dva-tri tjedna aktivnog odmora neće te puno unazaditi u tvom trenažnom procesu. Važno je samo nakon odmora kvalitetno nastaviti tamo gdje si stao.

I za kraj, slušaj svoje tijelo. Ako traži odmor, pruži mu ga. Imaj na umu da je odmor jednako važan čimbenik kao i pravilna prehrana i sam trening te da jedno bez onog drugog (i trećeg!) jednostavno ne ide. A, ako ne možeš bez treninga, tijekom odmora bavi se aktivnostima koje inače ne prakticiraš i pazi na intenzitet – neka bude lakši, a treninge odrađuj rano ujutro ili navečer. Naravno, uz puno, puno vode!

Categories: