Pitaj me

ovdje 

Moj novi članak – probli sa štitanjčom

0

http://www.building-body.com/problemi-stitnjacom-onda-vjezbati/


 

Iako je za napredak u izgradnji željenog izgleda tijela potrebno predano slijediti plan prehrane i treninga, nekima se, iako sve rade pravilno, događa da rezultati izostaju. Teško ili nikako napreduju u dobivanju mišićne mase, odnosno gubljenju kilograma. Ako se i sami pronalazite u toj grupi ljudi, možda je vrijeme da posjetite endokrinologa i testirate rad svoje štitnjače.

Naime, poremećaji rada štitnjače postaju sve češća pojava današnjice. Žene obolijevaju 5 puta češće nego muškarci. Prema posljednjim podacima svaka dvadeseta osoba ima neki od oblika poremećaja rada štitne žlijezde. Razlog takvoj učestalosti je stresan način života, uneravnotežena prehrana, hormonalne promjene u trudnoći i menopauzi te genetska predispozicija. Bolesti štitnjače se manifestiraju kao poremećaj u proizvodnji i izlučivanju hormona štitnjače, a dijelimo ih na:

  • Hipertireoza (previsoko izlučivanje hormona štitnjače)
  • Hipotireoza (prenisko izlučivanje hormona štitnjače)

Štitna žlijezda je odgovorna za produkciju hormona za reguliranje metabolizma, bilo da se radi o pretjeranom ili nedostatnom izlučivanju hormona ono utječe na fizičku aktivnost.

 

Posljedice pretjeranog izlučivanja hormona štitnjače

Kod pretjeranog izlučivanja hormona štitnjače javljaju se neželjene posljedice kao;

Najveći problem i prepreka za bavljenje nekim sportom je tahikardija koja se pojačava pri fizičkoj aktivnosti i može narasti do granica kada fizička aktivnost postaje nemoguća i mora se prekinuti. Ako imate pojačano lučenje hormona štitnjače u kombinaciji s tahikardijom obavezno se morate posavjetovati sa svojim endokrinologom kada ćete početi s tjelesnom aktivnošću.

Sljedeći simptom pretjerano je gubljenje na težini koje može uzrokovati slabost, umor i prenaglo smanjenje kapaciteta za vježbanje. Prilikom fizičke aktivnosti gubite kalorije koje je nakon toga potrebno obavezno nadoknaditi. Ponekad je teško kvalitetno pojesti zbog raznih obaveza u svakodnevici, pa u tim slučajevima možete posegnuti za nekim od pripravaka za oporavak od treninga i izgradnju mišićne mase.

Hipertireoza uzrokuje i nesanicu, pri čemu taj nedostatak sna također utječe na sposobnosti pri vježbanju, jednostavno trening ne možete odraditi do kraja, a kod takvog stanja povećava se i rizik od ozljeda.

Ipak vježbanje se preporučuje, jer bolest često korelira s osteoporozom. Da bi to prevenirali osobe s hipertireozom moraju imati balansiranu prehranu i vježbati.

Trening snage je mnogo važniji od aerobnog treninga, jer trening snage ima bolji učinak na kosti i izgradnju mišića. Takav način vježbanja će prevenirati osteoporozu i gubitak mišićne mase koja se zbog prebrzog metabolizma brže gubi. To ne isključuje kardio vježbe, one mogu biti sastavni dio svakog treninga, ali u postotku od 20 %. Jako je važno da između treninga prođe 48 sati da bi se organizam mogao oporaviti. Što bi značilo da su 3- 4 treninga tjedno optimalna za osobe koje imaju pojačanu funkciju štitnjače.

štitnjača screenshot

Posljedice smanjenog izlučivanja hormona štitnjače

Na drugoj strani spektra poremećaja jest smanjeno lučenje hormona štitnjače koje se najčešće manifestira kroz: neobjašnjivo dobivanje kilograma, zadržavanje vode, osjećaj hladnoće, brzo umaranje…

Hormon rasta (somatotropin) je hormon koji između ostalih funkcija djeluje i na pojačano iskorištavanje masti za dobivanje energije, stimulira reprodukciju i regeneraciju stanica, pojačava sintezu proteina u stanicama, potiče rast mišića i djeluje na povećanje apsorpcije kalcija u kostima i time doprinosi gustoći kostiju. Studije su pokazale da otpuštanje hormona rasta se povećava s porastom intenziteta vježbanja. Hipotireoza uzrokuje povećanje masti u tijelu i slabiju apsorpciju kalcija što pokazuje pojačanu potrebu za prirodnim povećanjem hormona rasta.

Dokazano je da se endorfin i serotonin otpuštaju prilikom vježbanja, ali čini se da njegovo izlučivanje dosta ovisi od osobe do osobe i da nekima treba viši, a nekima niži intenzitet vježbanja. Endorfin ima niz pozitivnih efekata kao oslobađanje od boli, redukcija stresa te popravljanja raspoloženja. Hashimoto kao jedan od oblika hipotireoze uzrokuje depresiju upravo zbog manjka hormona sreće.

 

Uloga dušikovog oksida

Dušikov oksid je molekula koju stanice koriste kako bi komunicirale jedna s drugom i prenosile signale u cijelome tijelu. Utječe na bolju cirkulaciju, a time na rad srca i bolji prijenos nutrijenata i kisika do stanica u tijelu. To omogućuje bolju regeneraciju i više energije.

Dušikov oksid igra važnu ulogu u kardiovaskularnoj, imunološkoj funkciji i funkciji mozga. Neka istraživanja pokazuju da on pojačano djeluje kod vježbi visokog intenziteta, ali morate biti oprezni jer zbog hipotireoze ne smiju trajati dugo. Uzrokovat će pretjeran umor i tada će fizička aktivnost djelovati kontraindicirano.

Posljedica hipotireoze može biti i dijabetes tipa 2. Inzulin pomaže glukozi da uđe u stanice, a kada osoba postane rezistentna na inzulin šećer se gomila u krvi i javlja se dijabetes. Aerobni trening poboljšava osjetljivost na inzulin i povećava broj proteinskih molekula (transporteri glukoze).

Kod oslabljenog imuniteta sve posljedice hipotireoze se pogoršavaju. Najprirodniji način održavanja imuniteta je fizička aktivnost.

Aerobni način vježbanja je odličan izbor za pacijente s hipotireozom, jer preveniraju bolesti srca i krvnih žila i mnoga depresivna stanja koja se mogu javiti.

Bolesti štitnjače nisu nimalo jednostavna stanja jer imaju utjecaj na velike sisteme u tijelu. Ako želite osigurati kvalitetan život morate svoj način života prilagoditi nastalom stanju. Da bi se osjećali dobro i usporili ili stopirali negativne posljedice oboljenja štitnjače morate prilagoditi prehranu i uklopiti u svoj svakodnevni život neki od oblika fizičke aktivnosti.

Categories: