Pitaj me

ovdje 

Moj novi članak pisan isključivo za Building-body.com i Polleo Sport se odnosi na higijenu prilikom vježbanja i zašto je ona važna. Nemoj biti jedan od onih u koje upiru prstom.

0

http://www.building-body.com/higijena-prilikom-vjezbanja-zasto-vazna/


Higijena prilikom vježbanja i zašto je ona važna

Pisao sam već o bontonu u teretani ili na nekom drugom vježbalištu i uistinu nisam mislio da trebam napisati tekst kojem će poanta biti – zaboga, čovječe, otuširaj se! Ali, spletom nesretnih, točnije, smrdljivih okolnosti, došao je i dan u kojem, očito, treba objasniti koji su higijenski minimumi kojih se treba držati ako se baviš vježbanjem. Dakle, odjeća u kojoj vježbaš skida se nakon treninga, tuširaš se i oblačiš čisto – sve: čarape, rublje, hlače, majicu…

Kad dođeš doma, opremu iz teretane stavljaš na pranje, a tenisice i rukavice osuši kako se ne bi usmrdile u torbi. Pišem ovo jer već tjedan dana svjedočim čovjeku koji dolazi svaki dan na trening, trenira dobro i jako, znoji se – i već tjedan dana nosi istu vježbačku odjeću. Smrad koji širi oko sebe nepodnošljiv je. Do te mjere da ti se počne dizati želudac. Dva dana trebalo mi je da shvatim odakle dopire taj neugodan miris, već sam pomislio da je nešto krepalo ispod bencha…

Stoga, ako si od onih koji misle kako se majicu nakon jednog nošenja ne baca u pranje, prijatelju, baca se, posebice ako si se oznojio u toj istoj majici. Ne čineći to smrdiš svima oko sebe i nemoj se čuditi počnu li te ljudi izbjegavati u širokom krugu. Taj moj smrdljivko, ne samo što ne presvlači odjeću, on ni ne koristi ručnik prilikom vježbanja pa svoje izlučevine i taj nesnosni smrad širi i po spravama koje bi, gle čuda, još netko poželio koristiti. Nakon što vidiš njega kako se cijedi po istima, naglo preokreneš vježbačku rutinu samo kako ne bi morao s njim dijeliti spravu.

Znači, molim te, nosi ručnik. Uostalom, pomoći će i tebi da se zaštitiš od upijanja znoja i bakterija svih onih koji su prije tebe prodefilirali spravom.

Rukavice. Izvor najmračnijeg smrada, posebice ostaviš li ih da se „kisele“ u torbi. Možeš ih prati, brzo se suše, a poštedjet ćeš i sebe i svoju okolinu širenja smrada koji neodoljivo podsjeća na crkotinu.

Još jedna stvar koju mnogi zaboravljaju, a koja itekako smrdi jesu – shakeri. Nakon što popiješ proteine, operi šejker. Taj kad se usmrdi možeš ga samo baciti jer isprati taj ustajali smrad gotovo je nemoguće.

Zapamti, nisi sam u teretani, a i da jesi, svejedno se trebaš prati i presvlačiti!

Categories: