Pitaj me

ovdje 

Moj najnoviji članak pisan za Večernji list govori koliko je važna hidratacija te koji su razlozi najčešćeg zanemarivanja iste

0

LINK NA ORIGINAL ČLANAK;


Ako je naš planet sačinjen od 70% vode a naš organizam od 60% očito nešto ima u tome


Vjerojatno ne postoji osoba koja nije barem jednom čula kako je iznimno bitno piti dovoljno vode, znamo i otprilike koju bi količinu trebali piti a svejedno dosta nas potpuno zanemaruje to. Ako krenemo od činjenice kako je 60% našeg organizma upravo voda te kako je važna za optimalno funkcioniranje metabolizma i probave, hlađenje tijela, podmazivanje zglobova i uklanjanje toksina iz tijela postavlja se pitanje – zašto ju zanemarujemo?


Mnogi kažu da jednostavno zaborave; neki smatraju kako „nisu žedni” pa ni ne trebaju piti vodu dok ostali misle kako im nije potrebna jer ne vježbaju ili se ne bave nekom težom fizičkom aktivnošću.


Sve ovo je krivo! Naime sve je stvar navike – ako uporno zaboravljamo popiti svojih cca osam čaša vode dnevno (ovo je neka prosječna optimalna količina, sve ovisi o težini svakog pojedinca te još nekim dodatnim parametrima op.a.) danas postoje čak i aplikacije koje će nas podsjećati da je vrijeme za popiti koji gutljaj ove tekućine. Najlakši i „oldschool” način bi bio da uvijek sa sobom nosimo bocu vode, držimo ju na vidljivom mjestu na poslu, na predavanju ili u vožnji – ubrzo će nam ući u naviku svako malo posegnuti za njom.


Ako vam fali neki okus i voda vam se ne čini privlačna – uvijek ju možete obogatiti s malo cijeđenog limuna a postoje i mnoge fit kombinacije dodataka u raznim okusima, bez šećera, koje će vam se itekako svidjeti.


Također je jako bitno napomenuti kako je vodu bitno piti tijekom cijelog dana a ne samo onda kada osjetite da ste žedni jer u tom trenutku ste, vjerovali ili ne, već dehidrirali. Poanta je ne dovesti tijelo do te točke nego se cijelo vrijeme hidratizirati. Čak i ako se ne bavite nekim sportom tijekom dana nam je voda itekako bitna i neophodna za normalno funkcioniranje bubrega, zdraviju probavu, brz metabolizam ali i zdraviju kožu.


Nebrojeno istraživanja je pokazalo kako nam uzalud razne kreme i kremice ako organizam i kožu ne hranimo i hidratiziramo iznutra! Kada krenemo unositi dovoljne količine vode promjene nećete osjetiti samo iznutra nego i izvana jer je koža elastičnija, čišća i blistavija. Ako vas sve ovo još nije uvjerilo kako nam je voda bitna sjetite se čestih glavobolja. Naime dokazano je kako redovit unos tekućine pomaže i u otklanjanju glavobolja bez uzimanja suvišnih tableta.


Vjerojatno su neki od nas imali i iskustva sa mamurlukom nakon koje čašice alkohola previše – voda i ovdje može pomoći da se organizam brže i učinkovitije oporavi! Očistit će toksine iz organizma, regulirati poremećenu probavu te nas brže vratiti „u normalu”! Naravno, suvišno je uopće spominjati sve rekreativce koji se znoje u teretani – svaki gubitak tekućine treba nadoknaditi te u slučajevima kada ne konzumirate vodu za vrijeme vježbanja učinkovitost se značajno smanjuje! Također, ako vam je cilj smršaviti voda je neophodna kako bi ubrzali metabolizam a i za mnoge je nužna zamjena za dotadašnju pretjeranu konzumaciju raznih zašećerenih pića.


Zaključimo – ako je naš planet sačinjen od 70% vode a naš organizam od 60% očito nešto ima u tome.


Voda je svakako izvor i pokretač života, bez nje ništa ne funkcionira te je potrebno da se malo trgnemo i krenemo od ovih jednostavnih sitnica koje nam uvelike mogu poboljšati kvalitetu života te poboljšati zdravlje ali i izgled!


Pročitajte više na: https://blog.vecernji.hr/bitifit-marko-loncar/voda-koliko-je-vazna-i-zasto-je-zanemarujemo-11911?fbclid=IwAR10yIcZJ4EP0JhgZ337zTG7gv3LMDluHMqPjM9oUVxCO9_UnlXiSl-q_FY – blog.vecernji.hr

Categories: