Pitaj me

ovdje 

Kako odrediti ciljeve u treningu? Čemu težite tekako to postići? Pročitajte moj novi članak pisan za Building-body.com i Polleo Sport.

0

http://www.building-body.com/odrediti-ciljeve-treningu/


Sad kad ste već ulovili ritam treninga nakon godišnjeg (a bilo je teško ponovno se ufurati), vrijeme je za određivanje ciljeva, kratkoročnih i dugoročnih. Ja ću pobrojati one s kojima se najčešće susrećem u radu s ljudima te kako ih ostvariti, na tebi je da se prepoznaš i odrediš si svoj cilj.

1. Masa

Većini aktivnih vježbača s nešto staža u teretani kreće period mase kojeg drže negdje do polovice siječnja, a onda kreće proces definicije iliti ga rezanje! Već sam rekao, ali nije zgoreg ponoviti, masa ne znači pretrpavanje hranom i pićem i uzgajanje pivske škembe.

Primarni cilj mase je prirast mišića, što znači povećanje kalorijskog unosa iz kvalitetnih izvora i teške treninge. U zoni komfora, uz pojačanu prehranu, buja samo salo. Neizbježno je na takvom režimu, osim ako nisi dobitnik na genetskom jack-potu, dobiti i masno tkivo, no, njega će biti lako otopiti u fazi definicije kada se kalorijski unos smanji. Osim klasičnih treninga hipertrofije, na masi se može raditi i treninge snage, bazirane na malom broju teških liftova. Mnogi griješe pa na masi potpuno eliminiraju cardio. Nemoj to raditi. Tvoje srce treba ostati u formi, posebice kad brojke na vagi idu u plus.

2. Razvoj mišića

Druga lepeza vježbača su oni koji su odlučili da će sljedećeg ljeta na plaži imati tijelo za pokazivanje. Krenut će jako, navodno, jesti čisto i trošiti sate na cardio spravama. Krivo! I vi takvi, trebate mišiće, jake mišiće koji troše energiju i u mirovanju. Ok, bit ćeš u deficitu pa će treninzi biti nešto manje izazovni, ali svejedno moraju biti teški. Ako eksperimentiraš s treninzima s vlastitom težinom ovo je pravo vrijeme za to, tri puta tjedno jaki kružni trening i dva puta tjedno dobar cardio u vidu jakih HIIT-a, Tabate ili nekog metaboličkog treninga.

3. Održavanje stanja – krivi pristup

Treći su ono koji održavaju stanje i ti su najproblematičniji. Lako i brzo gube motivaciju, vrte se stalno u istoj trening šemi i nerijetko počinju nazadovati što donosi frustraciju. Ako si sretnik koji je super zadovoljan formom, snagom, kondicijom…prvo, svaka ti čast, drugo, postavljaj si nove izazove, diži veće težine, odradi veći broj ponavljanja, trči brže ili dulje, samo nemoj stagnirati!

Naravno, posebna kategorija su oni vježbači koji plaćaju članarinu, a na treningu su rjeđe nego ja u birtiji. Ti ljudi zavaravaju sami sebe jer tri treninga mjesečno ne čine nikakvu razliku. Je, kažu da je bolje odraditi i loš trening nego nikakav, ali tri treninga mjesečno nisu ta kategorija, to je čisto bacanje novca.

Categories: