Pitaj me

ovdje 

Kako je gripu nekada zaista teško izbjeći, pročitajte u mom novom članku pisanom za Building body i Polleo

0

https://www.building-body.com/sezona-gripe-prehlade-se-obraniti/?fbclid=IwAR1s7U1WBvW46ickfr5eHtIZF3Vl_QdM5VBXNgi_L5Cjt0RIEWy8PpUlF_4


I ove godine sezona gripe i prehlade mnoge je spriječila u treniranju. Dva ili tri tjedna ležanja u krevetu ostavljaju veliki trag na formi, posebice na kondiciji, tako da svi vi koji se nakon bolesti vraćate “u ring”, budite spremni na slabije performanse.

Dakle, što očekivati? Prije svega, nemojte kretati s treningom ako niste 100% zdravi jer ćete si napraviti medvjeđu uslugu. Ako imate zeleno svjetlo od liječnika, krenite lagano te se postupno vraćajte u rutinu. Za očekivati je kako će vam snaga i izdržljivost ipak biti na nižem nivou nego što su bile prije bolesti. Koliko će izvedba biti slabija ovisi o broju dana u mirovanju, kao i o vrsti bolesti. Moja je preporuka da krenete s 30% slabijim intenzitetom od onog na koji ste navikli te da pomalo pojačavate intenzitet.

Ako ste pak od onih koji su s treninzima krenuli u sklopu novogodišnjih odluka pa posustali zbog bolesti, neka vas to ne obeshrabri. Ako ste već ozdravili – tenisice na noge i krenite ponovno jer fizička aktivnost je najbolji način da se obračunate sa stresom i negativnom energijom.

Nakon prvog treninga svi povratnici mogu očekivati upale, odnosno žešći muskulfiber. Zato se pobrinite da nakon treninga ne propustite dobro istezanje, a prije spavanja popijte magnezij koji opušta mišiće te si priuštite jednu dužu toplu kupku.

Ne zaboravite posložiti svoju prehranu

Dakako, važno je posložiti i prehranu kako bi bila u skladu s ciljevima, ovisno želite li gubiti kilograme ili dobivati na masi. Koja god opcija je vaš izbor, pazite da konzumirate visokokvalitetne namirnice i zadovoljite sve dnevne potrebe organizma za makronutrijentima. Također, pijte puno tekućine. Kada će te imati bolju priliku i razlog popiti svaki dan koju šalicu zdravog zelenog čaja ako ne sada?

I dok mnogi izbjegavaju liječničke pripravke i kunu se u „domaće lijekove“, nemojte biti tvrdoglavi. Znate i sami da ništa nije gore od ležanja u krevetu tjednima dok smo bolesni. Pomozite sami sebi i pitajte liječnika ili ljekarnika za preporuku što bi vam moglo ubrzati oporavak. A kako biste prevenirali ponovne prehlade, pobrinite se da unosite dovoljno vitamina putem limuna, naranči i bobičastog voća. Ako vam voće ne zvuči primamljivo, danas postoje razno razni kvalitetni dodaci prehrani koji će vam pomoći da nadomjestite taj manjak.

Categories: