Pitaj me

ovdje 

Kada je manje više? Novi članak za Polleo sport i Building-body.com

0

http://www.building-body.com/kada-je-manje-vise/


Stalno slušamo od drugih, a uvjeravamo i sami sebe, kako su barijere i granice samo u našoj glavi. U 99% slučajeva to i je uistinu tako. No, kada se stalno guramo preko granice, tijelo ponekad objavi predaju.

Ako vam se to nikada nije dogodilo i ne znate kako je to, pravi ste sretnik; ali vjerojatno poznajete onaj osjećaj potpune nemoći i malaksalosti, kao da ćete dobiti gripu – to je prvi znak kapitulacije tijela. Ovaj osjećaj često ide ruku pod ruku s umorom, fizičkom boli i nedostatkom teka ili nekada pojačanim apetitom. Neki će reći kako je riječ o pretreniranosti, a ja ću reći kako je riječ o pretjerivanju.

Adekvatan odmor neophodan je za uspjeh

Da bi uspjeh u fitnessu ili bio kojem obliku tjelovježbe bio vidljiv i mjerljiv, potrebno je (uz treninge i posloženu prehranu) tijelu osigurati adekvatan odmor. Ta je stavka često zanemarena jer sve mora biti “više i jače”. I onda nam se dogodi raspad sistema, svi gore navedeni simptomi se pojavljuju, a često dolazi i do ozljeda jer tijelo signalizira svim raspoloživim sredstvima kako mu treba predah.

Vjeruj mi, ništa se neće dogoditi ako preskočiš jedan, dva ili tri treninga. Ama baš ništa. Problemi nastaju ako uzimaš duge pauze i kad nema kontinuiteta. Ako pobožno vježbaš pet, šest ili (ne daj Bože) sedam dana u tjednu, koje preskakanje treninga čak će ti više koristiti od odrađenog treninga.

Oporavak će ubrzati kvalitetne masaže, lakši treninzi, dobro zagrijavanje i istezanje te bazen i sauna. Da, razmazi se! Udovolji tijelu, nagradi ga. Naravno, pazi što jedeš. U dane bez treninga potrošnja je manja pa i prehrana treba biti skromnija.

Odmorno tijelo bit će ponovno spremno za nove izazove – zato treniraj! U ovom slučaju više nije najbolja opcija.

Categories: