Pitaj me

ovdje 

Jesu li za vježbanje godine samo broj? Pročitajte u mojem novom članku pisanom za Večernji list.

0

Nikad nije kasno krenuti s usvajanjem novih životnih navika koje uvode vježbanje u našu svakodnevicu


Svi smo svjesni da smo svakim danom sve stariji, iako se to možda ne odražava na našem vanjskom izgledu i našem karakteru. Međutim, ne možemo zanemariti činjenicu da godine nose svoje – možda smo više iscrpljeni, više pod stresom, imamo manje energije nego kada zavirimo u prošlost, a najbolje te odražava i kralježnica koju počinjemo osjetiti, kosti koje postaju s godinama krhkije i metabolizam koji se usporava i hormoni koji se mijenjaju kako godine prolaze. Tijelo ima svoja ograničenja. Ono što je bitno znati – u svakoj našoj životnoj dobi preporučljivo je vježbanje, samo je pitanje kako prilagoditi naš trening i dobi u kojoj jesmo i moramo li treninge prilagoditi dobi u kojoj jesmo?


VAŽNO JE BITI AKTIVAN


Kako često naglašavam – tjelovježba štiti od brojnih zdravstvenih stanja i rizika koji s godinama postaju veći – od kardiovaskularnih oboljenja, moždanog udara, dijabetesa pa sve do karcinoma. No tjelovježba je uvijek opcija – za dobro raspoloženje, bolji san, sprječavanju primjerice lomova kostiju u starijoj životnoj dobi, jačanju snage mozga kako starimo.


Neki stručnjaci ističu činjenicu kako je za zdravlje našeg srca optimalna vježba oko 150 minuta tjedno koja podrazumijeva aerobne i vježbe za jačanje mišića. Naravno, to ovisi i o zdravstvenom stanju osobe, stilu života i nažalost oboljenjima kojima smo, kako starimo, sve više skloniji…u tom se slučaju najbolje posavjetovati s liječnikom i trenerom oko oblika treninga u skladu sa zdravstvenim mogućnostima za najbolje rezultate. No, možda je dobro istaknuti uopćene smjernice za vježbanje u desetljećima našeg života, počevši od:


20-ete


Te divne dvadesete…Kad je čovjek u naponu snage, kad tijelo zapravo usvaja naviku vježbanja, kada se pomiču granice i kada se rade temelji za one zrele godine života. Treninzi snage, planinarenje, vožnja bicikla – ovdje su mogućnosti beskonačne…Preporučljivo je u dvadesetima vježbati i 30 minuta dnevno, 5 dana u tjednu, i naravno 2-3 dana u tjednu raditi na jačanju mišića…


30-ete


Su nove dvadeset ili ipak ne? U tridesetima već nam život nameće više obveza, obično se i razina hormona podiže, metabolizam gotovo neprimjetno usporava ( za 1-2 posto), postotak tjelesne masnoće se povećava i mišići tek neprimjetno počinju gubiti svoju masu…No u ovom je desetljeću osoba ipak još uvijek puna snage, pa su treninzi visokog intenziteta i dalje preporučljivi, kao i jačanje mišića. Trening snage ovdje je iznimno bitan.


40-ete


U četrdesetima tijelo malo ubrzanije radi na gubitku gore spomenutog, i ovdje su navike koje smo stekli prethodnih 20 godina iznimno bitne. Nažalost, tijelo lagano gubi elastičnost, masu, žene se suočavaju s padom hormona jednako kao i muškarci i tu oni poznati ‘šlaufovi oko trbuha’ počinju dolaziti do izražaja, a sa sobom nositi i rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Zato, ako radite trening cijelog tijela, vježbajte 3 puta tjedno, odradite 4 puta kardio (možda vam se čini više nego u dvadesetima, ali je sigurno manji intenzitet treninga i težina vježbi), hodajte…


50-ete


U pedesetima već lagano, i zbog sjedilačkog načina života, ali i godina – nažalost, dolaze i neki bolovi u kralježnici, zglobovima (za što je i aerobik, pilates sjajna opcija jer jača mišiće leđa), a i poneke kronične bolesti. Kardiotrenig 4 puta tjedno, 20-40 minuta je preporučljiv, intenziteta koji odgovara vašem tjelesnom stanju….Ovdje je važno osluškivati znakove koje tijelo šalje.


60-ete


U šezdesetima je važno obratiti pozornost na naše zdravstveno stanje – osteoporoza, artritis ovdje više nisu nepoznanice i ovdje je važno biti aktivan…Možda vaša bolna koljena neće dopuštati aerobik ili vožnju bicikla na primjer, ali polusatnu šetnju svaki dan itekako hoće…Možda više nećete odlaziti u teretanu, ali ćete više vremena provesti u plivanju, treninzima u vodi, bilo čemu što vas veseli i što će održavati neku rutinu vježbanja koju ste stekli kroz godine.


70-ete


nadalje Vaše će tijelo najbolje reći sve – koliko ste u mogućnosti odraditi kratke vježbe fleksibilnosti, rastezanje, neku laganiju šetnju…Već i 15 minuta neke aktivnosti učinit će mnogo za vaše zdravlje.


Nikad nije kasno krenuti s usvajanjem novih životnih navika koje uvode vježbanje u našu svakodnevicu, ali je ipak bolje steći dobre temelje u godinama kada nam to ne predstavlja teškoću. A vaše tijelo i um bit će sigurno zahvalni kada dođete u zrelije godine, kao i vaše zdravstveno stanje. Danas nam se svima životni vijek produžio, ali je na nama samima da ga učinimo što zdravijim i boljim kako bismo u svakom dobu uživali punim plućima.


Pročitajte više na:

https://blog.vecernji.hr/bitifit-marko-loncar/

jesu-li-za-vjezbanje-godine-samo-broj

-12868?fbclid=IwAR2F9z1QPQRZvIYg

SjB6cdcM72FX5nW2QoOXr360ogQNiLTKC5gpvdvEcqE

- blog.vecernji.hr

Categories: