Pitaj me

ovdje 

Ekipa, nije važno jeste li bili na godišnjem ili ne. Važno je da znate odmoriti kada je zlto tijelu potrebno. Obavezno bacite oko na moj novi članak pisan za Večernji list.

0

P.S.  “u postolara su najgore cipele”  Svi koji me poznaju, znaju što mislim.


Godišnji su odmori u punom jeku čemu svjedoče i ogromne gužve na prometnicama, plažama, traženje osvježenja na moru, bazenima i vikendicama. Naporne svakodnevne rutine i posao mnogi su zamijenili ljenčarenjem na plažama, uživanjem u dugotrajnim kavama i prebacili inače užurban tempo života u onaj laganiji. S pravom i zasluženo. No, kako mnogi i treniraju naporno i učestalo tijekom cijele godine, pritom pazeći na pravilnu prehranu i sve ono što odlikuje zdrav život, tako odluče i uzeti odmor od vježbanja.


Je li to pametna odluka, treba li osjećati grižnju savjesti ako u periodu godišnjeg odmora i ne pronađemo ili jednostavno želimo uzeti pauzu od vježbanja te što našem tijelu i formi čini dvotjedna pauza od vježbanja, otkrijte u sljedećim redcima ovog teksta.


Detrening ili što se događa u našem tijelu kada prestanemo vježbati


Vjerojatno nema vrhunskog sportaša koji ponekad nije preskočio termin rezerviran za trening. Rekreativci još i više. Pritom vam je svima zasigurno dobro poznat osjećaj koji prati preskakanje treninga – grižnja savjesti. I vjerojatno će vam se taj osjećaj javiti i ako prestanete trenirati, dobrovoljno ili prisilno. No, kako je ovdje riječ o uzimanju pauze zbog godišnjeg odmora, bazirat ću se na dobrovoljnom prestanku treninga. Engleski termin za to bio bi detrening – odnosno, djelomičan ili potpun prestanak vježbanja praćen smanjenjem kondicijskih sposobnosti. Jakost, mišićna masa, izdržljivost, brzina prije svega ovise o stanju sportaša prije prekida vježbanja.


Što se događa u našem tijelu kada prestanemo vježbati? Prvo, sposobnost našeg tijela da koristi veće količine kisika počinje opadati otprilike 9 dana nakon prestanka vježbanja, i postupno se povećava. S kardiološke strane, tvrde i stručnjaci, tijelo gubi sposobnost transportiranja i većeg kolanja krvi. No dobra vijest je da se to događa tek nakon 4 tjedna od prestanka vježbanja ili detreninga. I metabolizam se usporava. Omjer izmjene kisika i ugljikova dioksida postaje nestabilan, smanjuje se primitak kisika već nakon 14 dana, metabolizam shvaća tu neravnotežu i počinje automatski skladištiti masti.


Veličina mišićnog tkiva brže se smanjuje, no snaga ostaje. Prosječan vježbač, rekreativac mišićnu će masu početi gubiti već 7 dana nakon prestanka treninga, kod vrhunskih sportaša će to ići upola sporije. Međutim, mišićnu snagu sportaši mogu zadržati i do 3-4 tjedna nakon prestanka treninga. Nakon perioda prestanka i ponovnog vraćanja sportu, mišićna se masa nevjerojatnom brzinom ‘oporavlja’ što je u svijetu sporta poznato i kao ‘mišićna memorija’. I kad smo već kod pozitivnih strana kratkoročnog prestanka vježbanja, mnogi stručnjaci preporučuju rijedak, ali prekid od 2-7 dana treniranja jer se tako može povećati jakost.


Na kraju…uzimate li potpuni godišnji odmor?


Na samom kraju, godišnji odmor ne mora biti potpuno neaktivan. Plivanje u moru ili na bazenima, razgledavanje povijesnih znamenitosti ako ljetujte na novoj destinaciji, pa čak i duge ljetne noćne šetnje – sve to može pripomoći održavanju vašeg tijela i forme. Naravno da time nećete zamijeniti i nadomjestiti uobičajeni trening. No, ako ste baš odlučili resetirati vašu fitness rutinu, ne osjećajte grižnju savjeti.


Možda je vašem tijelu zaista potreban odmor i onda mu to i priuštite. Nakon povratka s godišnjeg, krenite ponovno u vaš plan i program treninga i nipošto nemojte odlagati povratak vježbanju. Uživajte u godišnjem odmoru, napunite baterije i vratite se u svoju svakodnevicu mentalno i fizički obnovljeni.


Pročitajte više na: blog.vecernji.hrCategories: