Pitaj me

ovdje 

Ekipa, evo moj najnoviji članak pisan za Večernji list. Tema članka je upala mišića, te kako pod istom vježbati ili ne.

0

Iako vrijeme ne ide u prilog, ljeto je sve bliže, teretane punije, a ljudi motiviraniji izgubiti koji kilogram viška i pripremiti tijelo za plažu. Produžuje se tako vrijeme i intenzitet vježbanja, više se provodi vremena u prirodi i nije neobično da se uslijed povećanog napora i naše tijelo, odnosno mišići – umore. Tada dolazi do dobro poznatog osjećaja – muskul fibera ili upale mišića.


Obično se ona javlja 12 do 24 sata nakon izravnijeg opterećenja na neku skupinu mišića. Bol je najintenzivnija 36-48 sati, a može potrajati nekoliko dana. Prirodni je to imunološki odgovor organizma, znak da se tijelo budi i reagira na tjelovježbu, dobar smjer koji ukazuje da prelazimo vlastite granice i da su vježbe koje izvodite – učinkovite.


No, bol i nije ugodan osjećaj pa stoga donosim korisne savjete kako smanjiti, pa čak i prevenirati upalu mišića.


ZAŠTO UOPĆE DOLAZI DO UPALE MIŠIĆA?


Tijekom svake intenzivne aktivnosti dolazi do sitnih oštećenja mišićnih vlakana što uzrokuje razvoj upale kojoj je cilj popraviti mišićnu leziju. Osjećamo krutost i zategnutiji mišić koji je i prokrvljeniji, a krvne žile propustljivije. Upalni čimbenici tako lakše putuju prema mjestu koje je ‘ozljeđeno’, pa mišić može biti crven, može se javiti oteklina i bol pri dodiru. Kao rezultat ubrzanog rada mišića, povećane potrošnje energije – povećava se i razina laktata (sol mliječne kiseline) koja se može pretvoriti i u mliječnu kiselinu. Pogrešno je vjerovanje kako je mliječna kiselina uzrok upale mišića, ali je istina da su laktati odgovorni za onu neugodnu bol koju osjećate u mišiću koji je preforsiran nakon treninga.


MOŽE LI SE UPALA PREVENIRATI?


Na muskul fiber se itekako može utjecati. Kao prvo, dobrim istezanjem nakon treninga o kojemu smo već govorili. Drugo – dovoljna hidratacija. Spomenuti laktati su topljivi u vodi pa je mogućnost za boli koju izazivaju tijekom treninga bitno smanjena. Treće – masaža. Svakako izmasirajte upaljeni mišić. Masaža djeluje povoljno na izmjenu tvari u mišiću i brži oporavak. Hlađenje – suprotno vjerovanju da mlaz vruće vode pomaže, kako sam spomenuo, mišić je upaljen, povećane tjelesne temperature pa je logično da mu je onda potreban hladan oblog, kocka leda na upaljeno mjesto ili hladan tuš (koji i nije najugodnije sredstvo hlađenja). Time se povećava protok krvi u tijelo i hladni oblozi definitivno imaju analgetsko djelovanje.


Ovdje je važno spomenuti i postupno povećavanje intenziteta treninga. Organizam se lagano treba pripremiti na povećane napore. Trening treba biti dobro isplaniran kako ne bi bio preslab, ali ni preagresivan.


Mnogi posežu i za lijekovima protiv bolova. Za blagu upalu ih ne bih preporučio. Organizam se treba ipak posvetiti saniranju boli u ozlijeđenom mišiću, a tablete protiv bolova su ipak strano tijelo koje naš organizam treba procesuirati pa troši energiju na to, umjesto na rješavanje boli. Vitamini i minerali sasvim su dovoljan izbor.


Za kraj bih dodao i sljedeće – vježbati pod upalom mišića (ako je nešto jača) nije mudra opcija. Kako smo intenzitet upale mišića već spomenuli i kako ona nije dugotrajna, svakako su preporuke da se u to vrijeme suzdržite od treninga (no uz spomenuto istezanje). Ako je upala nešto blaža, onda je dopušten neki blaži intenzitet treninga.


Akutna upala mišića nije zabrinjavajuće stanje, prolazno je i prirodno. Pronaći dobar balans između intenziteta treninga, svakako je savjet kojim se trebate voditi kako biste spriječili muskul fiber, ali i održali tijelo u odličnoj formi.


Pročitajte više na:

https://blog.vecernji.hr/bitifit-marko-loncar/

i-upali-misica-moze-se-doskociti

-12455?fbclid=IwAR0xRFsAl3ER0

XKOrWBrhC8x6R5c4N0Y9oAyBb

K4RyNg4ceHZP5EH1P1s2k

- blog.vecernji.hr

Categories: