Pitaj me

ovdje 

Dijeta 500 kalorija: opasan trend u svijetu mršavljenja

0

http://www.building-body.com/dijeta-500-kalorija-opasan-trend-svijetu-mrsavljenja/


Moram priznati da sam počeo vjerovati u onu da je samo ljudska glupost beskonačna. Nevjerojatno mi je da u današnje vrijeme, kada je dovoljan jedan klik mišem da bi se dobile sve potrebne informacije, ljudi nasjedaju na fore tipa u sedam dana 10 kilograma manje!

Najnovija pošast koja se pojavila i koju prakticira velik broj žena jest dijeta 500 kalorija. Da, dobro vidite – dijeta je to koja propagira da se dnevno jede 500 kalorija ili manje. I to iz voća. Ta količina kalorija je preniska za osnovne tjelesne funkcije; prakticiranjem takve dijete riskirate hormonalni disbalans, padanje u nesvijest, nemogućnost koncentracije… Uz takvu rigoroznu, ne mogu reći čak ni dijetu, već glupost, ruku pod ruku ide dodatno iscrpljivanje dugačkim cardio seansama – na svakodnevnoj bazi. Smiješno mi je, no trend je zabrinjavajuć pa moram pisati o tome da je tijelu, ovisno o kilaži, dnevnom ritmu kretanja, godinama, itd. potrebno u prosjeku između 1100 i 1800 kalorija za održavanje svih funkcija normalnima.

Izgladnjivanje vas neće dovesti do željenih rezultata

Rigorozne dijete koje dnevni kalorijski unos ograničavaju na 500 kalorija dat će rezultat; da – smršavit ćete, ali ćete izgledati bolesno, nećete imati energije, a mišiće, ako ste ih i imale – zaboravite! Dakako, druga stvar koju treba uzeti u obzir je ta da jedući 500 kalorija ili manje (!!!) tijelu poručujete da je u režimu gladovanja na što ono isključuje sve funkcije koje nisu ključne za preživljavanje; uključujući usporavanje metabolizma. Treća stvar, koja je možda i najvažnija svima koji pristaju na ovo izgladnjivanje, jest činjenica da je takav način prehrane neodrživ – da, kratkoročno će dati rezultat, no dugoročno će izazvati kontraefekt. Jer kad tijelu koje ste izgladnjivali (a 500 kalorija na dan je izgladnjivanje) date hranu, znate li što će s njom napraviti? Brže bolje će ju pohraniti ravno u masno tkivo, kako bi bilo spremno za sljedeću takvu eskapadu.

Želite li se riješiti masnog tkiva, budite pametne. Nemojte ‘ganjati’ tijelo za plažu, ‘ganjajte’ snažno i funkcionalno tijelo. Možda će vam trebati koji mjesec više, ali bit ćete neusporedivo zadovoljnije!

Categories: