Pitaj me

ovdje 

Dijabetes – moj novi članak

0

http://www.building-body.com/trenirati-s-bolescu-koju-peti-hrvat/


 

Za dijabetes, šećernu ili slatku bolest kažu da je tihi ubojica, a kad znamo da se s nekim tipom ove bolesti bori svaki 5 Hrvat uistinu je vrijeme za paljenje alarma. S obzirom na to da nisam liječnik, a i oboljeli od dijabetesa prilično dobro znaju što smiju, a što ne konzumirati, pokušat ću objasniti kako tu bolest uklopiti u svoj trenažni proces.

Naime, svaki liječnik će vam preporučiti, da, ako ste u mogućnosti, uz kontroliranu prehranu, u svoju svakodnevicu ubacite neki oblik tjelovježbe. S obzirom na to da u fitness svijetu postoje dva najvažnija obroka u danu – doručak i obrok nakon treninga, kod dijabetičara je to ipak potrebno malo modificirati, posebice kod onih koji uzimaju inzulin. Načelno, dijabetička prehrana je uravnotežena i zdrava, vrlo slična tipičnoj fitness prehrani, s tim da si dijabetičari ne mogu dozvoliti izlete u neke od popularnih režima tipa ketoze ili niskougljikohidratne dijete.

 

Što je zabranjeno konzumirati?

Glavna karakteristika šećerne bolesti je poremećaj u metabolizmu ugljikohidrata, bjelančevina i masti. Osnovni principi liječenja šećerne bolesti, što je potrebno stalno naglašavati, su pravilna prehrana, tjelovježba i samokontrola. Prehrana kod oboljelih od dijabetesa podrazumijeva:

– zabranjen unos koncentriranih ugljikohidrata (šećera)m odnosno korištenje šećera (uključujući i smeđeg), meda, pekmeza i marmelada, čokolada, kolača, keksa, palačinki,…

– gazirani, ali i negazirani napitci (npr. ledeni čaj) u sebi sadrže velike količine šećera te su i oni na popisu zabranjenih namirnica (pri tom nije važno jesu li gorkog okusa), za zaslađivanje mogu se koristiti ili prirodni zaslađivači (stevija) ili neki od umjetnih sladila

– prehrana uključuje upotrebu integralnih žitarica, mahunarki, povrća i voća, nemasnog mesa i ribe, te mliječnih proizvoda

– ograničenu količinu masnoća za kuhanje pri čemu se prednost dalje ulju (maslinovom)

– alkohol bi svi trebali konzumirati umjereno, oboljeli od šećerne bolesti ne više od 1 dcl vina dnevno; pivo i „žestoka „ pića nisu dobar odabir za osobe sa šećernom bolešću

 

Postaviti realne ciljeve

Većina osoba oboljelih od šećerne bolesti je pretilo pa uz zdravu prehranu postoji i restrikcija u kalorijskom unosu i to je oboljelima teže provedivo od odabira i pripreme hrane. Naime, svi znamo da se ne može smršaviti, a da se pri tom ne smanji količina hrane koju konzumiramo. To može izazvati osjećaj nezadovoljstva, frustracije, gladi, nervoze, pa odustajanje, Važno je pred sebe staviti cilj koji je moguće ostvariti, a pritom nemati nerealne ciljeve. Preporučen gubitak na tjelesnoj težini je 1-2 kg mjesečno.

Iskusni bolesnici dobro znaju koliko tjelesna aktivnost povoljno djeluje na razinu glikemije, te ako „nešto zgriješe“ i izmjere višu razinu glikemije odmah započnu s nekim oblikom tjelovježbe i ponovno dovedu glikemiju u prihvatljivu razinu. No, vratimo se uzroku bolesti, tj, nedostatku inzulina. Inzulin je jedan od najjačih anaboličkih hormona tijelu, dakle služi za izgradnju, a često ga se naziva i hormonom za skladištenje.

Osnovna mu je funkcija transportiranje šećera u mišiće, naravno, sav onaj višak koji mišićima ne treba pretvara se u – salo! Osim toga, inzulin je ključan i za prijenos aminokiselina do mišića. Jasno vam je, da zbog ovih dvaju funkcija s inzulinom treba biti oprezan i treba znati koje su potrebe tijela za šećerom kako bi se izbjeglo skladištenje sala. I laiku je jasno da je tempiranje krucijalno.

Sposobnost uskladištavanja šećera u mišićima je ograničena. Kada su sva skladišta šećera u mišićima popunjena, inzulin nastavlja skladištenje šećera u masne stanice što znači da se ne smije pretjerivati s unosom ugljikohidrata.

Inzulin je najjači anabolički hormon tijela. On je upleten u izgradnju mišića i ima višestruka djelovanja.

Osim ujutro nakon buđenja gdje je situacija ista kao nakon treninga, u svim drugim vremenima tijekom dana je preporučljivo održavati niski nivo inzulina u krvi. Dakle, u svim ostalim trenucima tijekom dana osim ujutro nakon buđenja i nakon treninga treba unositi u tijelo spore ugljikohidrate iz žitarica i povrća. Na taj način tijelo u svako vrijeme dobro reagira i ispravno izlučuje inzulin kada je to potrebno.

Sve se to odnosi i na dijabetičare i na zdrave ljude, stoga, zaključak koji možemo izvući svakako je onaj da je fitness stil života i način prehrane, sve dok ne ide u ekstreme, zapravo najprihvatljiviji za naš organizam.

 

 

Categories: