Pitaj me

ovdje 

Dešava li se i vama stagnacija u treningu, zasićenje i slično? Obavezno pročitajte moj novi članak pisan za Building-body.com

0

Stagnacija. Pojam, odnosno situacija, koju mrzi svaki vježbač, bilo rekreativac bilo natjecatelj. No, u cjelokupnom trenažnom ciklusu koji traje dulji vremenski period, nažalost, za većinu je točka u kojoj će se kad tad naći. Da biste se iz stagnacije iščupali, bitno je znati detektirati zašto je do nje uopće došlo i nikako ne odustajati.

Dakle, za napredak u treningu ključno je puno stvari; jačina, volumen, cilj, prehrana, motiviranost…sve te stvari, ako nisu dobro posložene vode do stagnacije, a ona vodi ravno u nezadovoljstvo. Dakle, primjećujete li da u posljednje vrijeme ne napredujete, a razlog tome nisu bolest ili ne treniranje, iščekirajte sljedeće točke i vidite imate li mjesta za promjenu.

Razlozi koji vode do stagnacije

Motivacija i cilj trebali bi biti osnova. Ako ste izgubili cilj, ili ste ga dostigli, važno je postaviti novi, jer bez cilja, samo mehanički odrađujete treninge (ili tražite isprike za njihovo preskakanje) i samim time uskraćujete si mogućnost napretka. Ciljevi neka budu realni, teški, ali dostižni.

Motivacija je pak često uvjetovana mjestom gdje trenirate i ljudima koji vas okružuju. Ako se tamo ne osjećate dobro, pokušajte s promjenom lokacije. Nađite sparing partnera koji će vas poticati da date maksimum ili uložite u osobnog trenera.

Trening. Mnogi misle da samim time što su sat vremena proveli u teretani trebaju napredovati. Da, bilo kakav trening bolji je od nikakvog, ali ta filozofija ne vodi u napredak. Svaki trening trebao bi vam biti unaprijed isplaniran i nikako ne isti. Ljudi često izvode tjedan za tjednom, mjesec za mjesecom, iste treninge i čude se nedostatku napretka. Tijelo se brzo adaptira na izazove, stoga ga s vremena na vrijeme morate iznenaditi. U ovom slučaju promjenom treninga. Povećavajte težine, igrajte se s volumenom treninga, mijenjajte vježbe, i adekvatno odmarajte. Premoreni ste neupotrebljivi.

Jedan on najčešćih razloga stagnacije je loša prehrana, koja nije u skladu s ciljevima. Ukratko, ako želite smršaviti, morate jesti manje, odnosno, ukoliko želite mišićni rast – trebate jesti više. Ne, ne trebate junk food, već kvalitetne namirnice.

Zadovoljstvo samim sobom je najbitnije

Na kraju, kad se podvuče crta, neovisno koji je datum na kalendaru, važno je da imate funkcionalno i zdravo tijelo u kojem se vi osjećate dobro. Ako ste rekreativac i vaše tijelo nije alat od kojeg živite, ne prisiljavajte ga na programe kojih se drže profesionalci jer će vam dugoročno biti neodrživi i izazvat će kod vas samo frustraciju. Radite na sebi na svim aspektima, i nemojte da vas taj koji kilogram viška ili manjka čini nesigurnima, ako ste vi zadovoljni ostali će to primijetiti!

Categories: