Pitaj me

ovdje 

Couch potato je out, vježbanje je in!

0

https://www.inspireme.hr/lifestyle/couch-potato-je-out-vjezbanje-je-in/


 

Iako riskiram zvučati kao papiga jer često spominjem ovu temu, smatram da ako samo jedna osoba nakon čitanja razmisli o svome zdravlju i životnom stilu koji uključuje prehranu, fizičku aktivnost i količinu stresa te način na koji se nosimo s njim- vrijedilo je.

Pretilost iz dana u dan postaje sve veći problem kako odraslih, tako i djece globalno ali i lokalno. Hrvatska se vodi kao jedna od tzv. “debelih nacija”, a upravo lipanj je mjesec u kojem obilježavamo Europski dan debljine. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, 40% stanovništva je pretjerano uhranjeno– 63% muškaraca i 54% žena u Hrvatskoj ima prekomjernu težinu, a pretilo ih je 20%, što nas dovodi do zaključka da je samo 40%odraslih normalno uhranjeno, a to nas stavlja na osmo mjesto u Europi po ovoj crnoj statistici. Jedino pozitivno jest to da smo od zadnje analize Eurostata ‘pali’ s petog na osmo mjesto.

Debljina je jedan od dokazanih uzroka kardiovaskularnih bolesti, šećerne bolesti tipa 2, kronične opstruktivne plućne bolesti, nekih sijela tumora te mentalnih poremećaja što ju čini uzrokom 10-13% smrtnih slučajeva u Europi. Ako vas ovi podaci nisu razbudili da razmislite o sebi i svojim bližnjima sigurno će vas zabrinuti činjenica o rastućem postotku pretilih pojedinaca kod mladih i djece.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za školsku godinu 2015./2016., povećana tjelesna težina zabilježena je kod 13% učenika u osnovnoj školi, 13% srednjoškolaca te kod čak 16% studenata. Pretilost je zabilježena kod ogromnih 18% osnovnoškolaca, 13% srednjoškolaca i 5,5% studenata.

Ovakvo stanje kod djece je zabilježeno kako počinje u petom razredu osnovne škole, a znamo da u dosta slučajeva djeca sa problemom debljine postaju odrasli s istim tim problemom.

Osim zdravstvenog problema i ugrožavanja njihovog fizičkog zdravlja, dolazi i do raznih problema u socijalnim ulogama- ismijavanje od strane vršnjaka što može ostaviti velike posljedice na našim mladima. Životni stil se promjenio– sve se ubrzalo – od načina života do hrane. Suhomesnati i pekarski proizvodi se konzumiraju svakodnevno, pije se alkohol i zanemaruje se kretanje- sve ovo dovodi do gomilanja kilograma.

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije da se kod djece u dobi od 5 do 19 godina pojava prekomjerne tjelesne težine povećala s 4% 1975. godine naviše od 18% 2016. godine, te sada čak 340 milijuna djece u svijetu ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu. Hrvatski podaci kažu da se taj broj u zadnjih 15 godina povećao sa 20% na čak 35%.

Ne kaže se uzalud kako na mladima svijet ostaje i zbog toga se moramo truditi svojim primjerom mlade naučiti kako se hraniti, kretati i sačuvati svoje zdravlje. Hrana koju danas konzumiramo je dulje trajnosti, a bogata je mastima i ugljikohidratima. I proizvođači i ugostitelji povećavaju porcije, nude velike količine po povoljnijoj cijeni, prodaju hranu u velikim pakiranjima čime potiču kupnju i konzumaciju hrane. Najbitnije je osvjestiti javnost po ovom pitanju te educirati se.

Moderan čovjek ima pristup tolikim informacijama da je to zastrašujuće, no svejedno bira ostati u svojoj comfort zoni gdje je sve lakše, brže, dostupnije. Naučimo što i kako jesti, naučimo se kretati, naučimo raditi na sebi- naučimo biti zdravi i sretni.

Vaš prvi korak može biti upravo čitanje ovog članka.

Categories: