Pitaj me

ovdje 

Bench press nije za žene? Ma nemojte… Ukoliko se ne slažete samnom ili ipak slažete svejedno pročitajte moj novi članak pisan za Building-body.com

0

Bench press nije za žene? Ma nemojte…
Ukoliko se ne slažete samnom ili ipak slažete svejedno pročitajte moj novi članak pisan za Building-body.com


http://www.building-body.com/bench-press-nije-zene-ma-nemojte/


U svakodnevnom životu, gotovo na dnevnoj bazi, susrećemo se s raznoraznim stereotipima. Kada govorimo o fitness svijetu, upravo su stereotipi vidljivi na svakom koraku, a jedan od najčešćih je podjela na „muške“ i ženske“ vježbe. To ne postoji. Postoji vježbe koje nikad nećete vidjeti muškarca ili ženu da rade, ali dijeliti vježbe prema spolu je glupo. Naime, kada gledamo tijelo i način na koji funkcionira, posebice mišiće, tu nema razlike. Muškarci i žene i imaju isti broj mišića i namjena im je ista. Razlika je u veličini i snazi, no razlog tome je testosteron kojeg muškarci imaju daleko više nego žene.

 

Uobičajeni stereotipi

No, vratimo se stereotipima. Većina žena koje se i odluče za neki oblik vježbanje, potrošit će sate i sate na neki oblik cardio treninga, bilo same na traci/orbitreku/biciklu… bile na grupnim treninzima. I daleko od toga da rade lošu stvar, međutim žele li mišiće i utegnuto tijelo, moraju se prihvatiti treninga snage. I tu dolazimo do grma u kojem leži zec. Žena koje radi s utezima, nabildat će se i izgledati kao muško – stereotip! Žena koja se drzne uzeti bučicu težu od 2,5 kilograma vježba kao muškarac – stereotip! One pripadnice ljepšeg spola koje se usude raditi, recimo bench, bit će od većine muške publike gledana kao smetala koja im zauzimaju omiljenu spravu.

Iako se s tim situacijama susrećemo svakodnevno, sve one utemeljene su na krivim, duboko ukorijenjenim pretpostavkama. Žena koja želi mišićni prirast mora trenirati jednako kao i muškarac koji želi mišićni prirast, dakle s izazovnim težinama koje će natjerati mišić na rast. Dakako, kad kažem da žena treba trenirati kao muškarac, ne mislim da treba dizati iste težine kao muškarac, ali treba raditi s jednakim opterećenjem (ako govorimo u postocima).

O prednostima treninga s utezima napisani su brojni tekstovi, no većina žena i dalje ih zaobilazi u širokom luku. Nabrojat ću samo neke od najčešćih, a ako samo jedna dama odluči isprobati težinski trening, bit ću sretan. Dakle, trening s utezima ubrzava metabolizam, sagorijeva kalorije i dugo nakon treninga, povećava mišićnu masu, ali i snagu i izdržljivost, redefinira tijelo i čini ga skladnijim…

I još samo jedna informacija za kraj, žene su izdržljivije od muškaraca i treba im kraće razdoblje za oporavak, zbog čega će jako brzo napredovati u težinskim treninzima. A brzo će vidjeti i rezultate!

 

 

Categories: